Vad är feministiskt självförsvar?

Feministiskt självförsvar är ett självförsvar skapat av tjejer, för tjejer. Det bygger på en feministisk förståelse av våldet som vi blir utsatta för och skiljer sig därmed från andra typer av självförsvar. Det feministiska självförsvaret tar upp det svåraste i våra liv – rädsla, skam och erfarenheter – samtidigt som det är ett sätt att göra motstånd. Det är vardagligt och politiskt, här och nu. Tillsammans gör vi det vi hindras från: höjer rösten, sätter gränser och står upp för oss själva.

“Feministiskt självförsvar är en del av den feministiska rörelsen som kämpar för jämställdhet och kvinnoliv.”

Vad får man lära sig på feministiskt självförsvar?

Under ett pass i feministiskt självförsvar får deltagarna lära sig fysiska, verbala och mentala tekniker för att hantera situationer som kan kännas svåra eller hotfulla. Våra utbildade instruktörer visar hur det går att ta upp plats med hjälp av kroppen och rösten, samt hur vi kan använda kroppen för att försvara oss. Våra fysiska tekniker är enkla att lära sig och fungerar även om man inte är vältränad eller har en normfungerande kropp. Olika övningar kan vara allt från gränssättning till diskussioner, eftersom en viktig del av det feministiska självförsvaret är att diskutera hur det är att vara kvinna i dagens samhälle och dela erfarenheter i ett tryggt rum. Våra instruktörer informerar om relevant lagstiftning, exempelvis nödvärnsrätten och samtyckeslagen. Vi gör gärna anpassningar till olika grupper om det finns särskilda behov. Alla kan försvara sig.

Varför feministiskt?

Feministiskt självförsvar utgår från att det finns en könsmaktsordning. Könsmaktsordningen, vanligtvis benämnd som patriarkatet, innebär att män som grupp har makt över kvinnor som grupp. Det är grunden för sexualiserat våld. Det sexualiserade våldet är inte isolerat från andra delar samhället, utan möjliggörs av att kvinnor blir begränsade i det offentliga och det privata. Det är inte en tillfällighet att kvinnor i högre utsträckning har osäkra anställningar med dåliga arbetsvillkor och låga löner, att kvinnovården är nedprioriterad eller att flickor blir upplärda att ta hand om disken och tvätten i hemmet: det handlar om en struktur.

Eftersom män redan har makt över kvinnor i samhället blir inte mäns våld mot kvinnor lika ifrågasatt. Det ses istället som normalt, oundvikligt eller till och med rättfärdigat. Sexualiserat våld är en skala. Sexistiska skämt i klassrummet eller lunchrummet, att bli utsatt för glåpord på stan eller tafsad på bussen är delar av den gränsförflyttning som banar vägen för sexuella övergrepp, misshandel eller mord.

Genom att dela erfarenheter med andra tjejer och kvinnor går det att se hur våra erfarenheter och samhällets kvinnosyn hänger ihop. Tillsammans hittar vi sätt att hantera de situationer som vi möter i vår vardag. Feministiskt självförsvar är feministiskt för att vi ser att könsmaktsordningen finns och vi vill motverka den.

Systerskap och tjejseparatism

Systerskap är solidaritet mellan tjejer. Vi har olika bakgrunder och erfarenheter men vi alla vet hur det är att leva som tjej i dagens samhälle. Bara tillsammans kan vi peka på att våldet vi utsätts för inte är ett individuellt problem, utan det är något som drabbar oss alla. Systerskap är solidaritet. Det betyder att vi håller varandra om ryggen, vi litar på varandras berättelser och vi vägrar att acceptera sexism. Det betyder att jag hjälper dig idag, du hjälper mig imorgon. Det betyder att min kamp är din kamp.

“Min kamp är din kamp”

Det feministiska självförsvaret är tjej- och kvinnoseparatistiskt. Det betyder att killar och män inte får delta på våra pass, utan passet riktar sig till alla som identifierar sig som tjej eller kvinna. Eftersom alla instruktörer och deltagare är tjejer skapar det utrymme för deltagarna att ta plats på ett sätt som inte går att göra i en könsblandad grupp. Tjejer och kvinnor ska inte behöva bli nedtystade, försvara sig mot ifrågasättande eller känna sig hotade. Många vill helt enkelt inte berätta om sina erfarenheter eller tankar när det finns killar eller män i rummet. Vi vet från erfarenhet att vi vågar att höja rösten, slåss och diskutera när det är ett separatistiskt rum.

Sexualiserat våld

Trots att Sverige ofta beskrivs som ett jämställt land har mäns våld mot kvinnor ökat de senaste 20 åren. Enligt Roks rapport “Kvinnors trygghet” från 2022 har mer än varannan tjej utsatts för någon form av våld av en man sedan 15-årsdagen. Det sexualiserade våldet är ett samlingsbegrepp och är allt våld män utsätter kvinnor för just för att de är kvinnor. Genom att män överordnas i alla delar av samhället så accepteras våldet som en naturlig del av kvinnors liv. Det är där när du möter sexistiskt reklam på stan, när du går hem kvällstid med nyckelknippan i handen och när din pojkvän har sex med dig på ett sätt du inte vill. 

Den farligaste platsen för en kvinna att befinna sig på är i hennes hem och ofta är mannen som utför våldet någon i hennes närhet. Inte sällan är han någon hon tycker om. Män som utövar våld finns inte överrepresenterade i någon specifik samhällsklass, position eller etnicitet. Det gemensamma för män som slår är att de är män. 

Hur tar sig våldet uttryck? En vanlig missuppfattning är att våld bara är det som lämnar blåmärken. Men när män utsätter kvinnor för våld kan det vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt och materiellt. Vilken kvinna som helst kan bli ett offer för våldet och även de kvinnor som inte direkt utsätts får sina liv begränsade genom att de måste förhålla sig till hotet. 

En dag ska mäns våld mot kvinnor upphöra. Vi kommer kämpa hela vägen- för våra systrar och för dig. 

Skammen är hans – inte din

Om man är eller har varit våldsutsatt är det lätt att känna skuld. Det är vanligt att känna att man borde agerat annorlunda i en situation, att man borde sagt ifrån tydligare eller inte låtit honom sova i samma säng. Våra vittnesmål blir ifrågasatta och nedtystade av allt ifrån rättssystemet till familj och vänner och därför är det inte konstigt att tjejer och kvinnor är dem som tar på sig skulden. 

Det är aldrig ditt fel att du blivit utsatt, vi försvarar oss på det bästa sättet vi kan. Det finns däremot ingen del av skulden som inte tillhör gärningsmannen. Hela skulden är hans, i alla situationer och lägen. Därför är systerskap och skuldbefrielse en viktig del i det feministiska självförsvaret.

Vilka är våra instruktörer?

Feministiskt självförsvar är ett ideellt instruktörskollektiv som finns i hela Sverige. Våra instruktörer har genomgått en gedigen utbildning för att lära sig om fysiska tekniker som kan fungera i olika situationer. Utbildningen innehåller även föreläsningar om våldsutsatthet, våldets konsekvenser, sexualbrott, samtyckeslagen, och hur vi möter brottsoffer på bästa sätt. Genom åren har vi fått besök av jurister, psykologer och läkare för att få fördjupad kunskap om olika områden. Feministiskt självförsvar bygger på kollektiv kunskap och erfarenhet, vilket innebär att instruktörer har ansvar att utbilda den nästa generationen av instruktörer.